07-31-2016, 08:07 PM
Cunoastem amandoi cele scrise de Ciprian despre cresterea matcilor. Acum daca ne limitam doar la latura materiala a lucrurilor: colonia orfana este intr-o stare critica,stresata, cand inca mai doreste sa-si creasca o regina. E clar ca in momentul cand introduci o rama cu oua sau larve unei astfel de colonii, se arunca la crescut si pot lua in crestere un nr foarte mare de larve pe care nu le vor hrani suficient. Pe aceasta disperare se bazeaza si folosirea starterului, doar ca acolo totul e putin mai controlat. Se introduce un nr limitat de larve. Eu cresc o singura serie de matci pe sezon, pt ca nici eu nu am foarte multe colonii. Dar pt ca pot aparea situatii in care dintr-o botca aparent normala sa nu eclozeze matca, las la crestere si starterului 4-5 bucati. In ziua cand introduc botcile in nuclee, in starter las doar una neprotejata, iar celelalte le protejez ca sa am cateva matcute la indemana daca e cazul. Anul trecut, avand un starter format dintr-un "maximus" nu i-am schimbat in toamna matca pentru a face o comparatie cu cele care au crescut in finisori. E adevarat ca e doar 1, dar e diferenta clara intre ea si celelalte. Colonia ei s-a dezvoltat destul de ok, a adunat si miere, dar totusi se simte ca ii lipseste "ceva".
Indiferent de cate familii avem, e bine sa facem putina selectie prin crestere. Eu mi-am propus ca vara viitoare sa ma pun pe exersat, sa dobandesc acea dexteritate cu care se poate muta acea fiinta minuscula fara sa o ranesti. Eu sper ca Ciprian va mai vinde matci. Voi cumpara in speranta ca "se vor acomoda" si ele la mine nu doar fiicele lor. Ar fi ok sa avem matci care se schimba linistit, cu un instinct de roire mai scazut.
Indiferent de cate familii avem, e bine sa facem putina selectie prin crestere. Eu mi-am propus ca vara viitoare sa ma pun pe exersat, sa dobandesc acea dexteritate cu care se poate muta acea fiinta minuscula fara sa o ranesti. Eu sper ca Ciprian va mai vinde matci. Voi cumpara in speranta ca "se vor acomoda" si ele la mine nu doar fiicele lor. Ar fi ok sa avem matci care se schimba linistit, cu un instinct de roire mai scazut.