08-07-2018, 10:54 AM
Am prieteni care au albine in sistem conventional(dadant, faguri artificiali). In perioada aceasta intervin de nenumarate ori in colonii: echilibrari, ajutarea roilor cu puiet capacit luat de la colonii care n au roit, tratamente, stimulari cu sirop de zahar, etc. Sunt consternati cand aud ca eu n am treaba cu coloniile mele. In primul rand ale mele n au roit. Din 25 au roit doar 2. S au dezvoltat optim, au lucrat linistite in functie de ce le a oferit natura, au adunat si miere...iar eu nu fac altceva decat sa le admir. Nu i exclus ca n toamna sa am si surprize. Poate chiar neplacute. Insa n am sa "plang" daca voi gasi vreo colonie care nu s a descurcat. Ce e viabil va trai ce nu, NU.
Ca sa fiu sincer, am avut si eu putina treaba cu ele in ultimele 10 zile. Daca nu ma insel pe 16- 17 iulie am deschis o colonie de prasila in care aveam o matca de linie batrana. Speram sa prind o schimbare linistita. Spre norocul meu erau in plin proces de schimbare linistita. Am facut 6 nuclei de imperechere si dupa maturarea botcilor am introdus in fiecare cate o botca. Azi trebuie sa verific daca s au imperecheat matcile tinere. In rest majoritatea coloniilor n au fost deranjate deloc de la extractia din mai!
Pot sa afirm cu tarie, ca acest mod de stuparit natural e o adevarata placere. Sunt recunoscator pt ca am aflat despre Sistemul Maximus!
Ca sa fiu sincer, am avut si eu putina treaba cu ele in ultimele 10 zile. Daca nu ma insel pe 16- 17 iulie am deschis o colonie de prasila in care aveam o matca de linie batrana. Speram sa prind o schimbare linistita. Spre norocul meu erau in plin proces de schimbare linistita. Am facut 6 nuclei de imperechere si dupa maturarea botcilor am introdus in fiecare cate o botca. Azi trebuie sa verific daca s au imperecheat matcile tinere. In rest majoritatea coloniilor n au fost deranjate deloc de la extractia din mai!
Pot sa afirm cu tarie, ca acest mod de stuparit natural e o adevarata placere. Sunt recunoscator pt ca am aflat despre Sistemul Maximus!