05-29-2012, 08:57 AM
Ca o completare la cele spuse mai sus,dar fara referire la inbinarea cu falt ci la neajunsurile tipui de stup pot sa spun urmatorul lucru:lipsa unui alimentator care sa permita hranirea albinelor in perioadele proaste de cules.Cea mai proasta situatie care poate apare este aceea in care nu exista cules in natura. Atunci colonia nu lucreaza indiferent pe ce sistem s-ar aflaEi bine ,o asemenea situatie am avut eu acum doua zile,cind dupa 15 zile de ploaie continua si vreme rece ,la o inspectie am observat albine moarte pe placa de zbor.Cind am bagat o sirma indoita pe urdinis am scos de acolo zeci de albine moarte sau muribunde.Am desfacut cuibul si jale mare!in jur de 600 de grame de albina moarta pe fund si intre rame.Mi s-a parut ciudat modul in care se miscau,erau letargice.Control la hrana:rezultat=0.Am pus de urgenta miere la punga(cca 700 grame)In 15 min s-au apucat de ,,rontait''.A doua zi, erau in plina activitate(a fost soare),m-am convins ca fost din cauza hranei si nu intoxicatie sau boala.De ce au ajuns asa?,,Exista o explicatie logica.''Dar asta altadata.Revenind la alimentator,ar trebui sa fie anticipata o asemenea situatie si sa fie prevazuta o astfel de piesa,in niciun caz alimentator tip uluc,deoarece provoaca furtisag si e greu de lucrat cu el.Acest alimentator trebuie sa asigure rapid iesirea dintr-o asemenea situatie nefericita,la un nr mare de stupi nu mai tine figura cu cantitati mici si cu timp pierdut in mod inutil.