Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miere de zmeura
Eu locuiesc la 20 km de Bistrita inspre Cluj. Sursele de cules sunt variate, in general de la flora spontana. Avem paduri, pasuni, fanete si lunca raului Sieu. In iernile blande dupa mijlocul lui februarie apare primul polen de la alun. In iernile serioase acest moment apare doar la mijlocul lui martie.Pana la salcam daca vremea permite familiile se pot dezvolta armonios iar in anii buni aduna chear miere de productie(2007, 2009, 2011). Salcam este aproape in fiecare localitate din zona dar nu ff mult, sunt cateva "masive" mai mari de 5 ha, in rest mai putin, dar e bine si asa. teiul este mai putin, imprastiat prin paduri, dar masiv adevarat de tei nu avem. In rest flora spontana a fanetelor, pasunilor.

Pana anul trecut am avut o situatie fericita. In hotarul localitatii erau nelucrate in jur de 200 ha teren agricol. Jumatate era in zona mai inalta, in vecinatatea pasunilor, padurilor unde vara era plin de trifoi alb. Cealalta jumatate era in zona de ses , in apropierea raului unde s-a raspandit o planta pe care nu o cunosc, dar care a aparut in zona acu 7-8 ani si treptat a ocupat aproape toata trenurile nelucrate de la ses. Creste in tufe care cresc si pana la 1,5 m inaltime si are inflorescente de culoare galben-portocalie, florile sunt mici asemanatoare cu floarea strugurilor. E super melifera, durata de inflorire este in jur de trei saptamani, si incepe sa infloreasca intre 15 iulie - 1 august, in functie de conditiile meteo. In ultimii 3-4 ani albinutele mele au iernat pe aceasta miere. Anul trecut a inflorit in august , era o seceta cumplita fara nici o alta sursa de cules. Seceta a durat pana spre sfarsitul lui noiembrie, deci singura miere era cea culeasa de la acea planata. Este inchisa la culoare si putin picanta.

Intre timp au aparut fermele din zona care au arendat aceste suprafete si incet -incet dispare acest rai al albinutelor mele. Fiind ferme de vite sper sa apara culturi furajere care sa nu necesite stropiri dar sa aiba si valente melifere.

Va provoc la o discutie! Cunoaste cineva facelia? Oare se poate cultiva fara erbicidare? In satul vecin doi stupari s-au asociat si au insamantat pentru inceput 0,5 ha. Inca nu cunosc rezultatele, dar din cele citite pe net si din alte surse am aflat ca este superba.
Reply

Messages In This Thread
Miere de zmeura - by Oblio - 06-27-2012, 05:58 PM
Miere de zmeura - by samuel - 07-03-2012, 06:34 AM
Miere de zmeura - by Maximus - 07-03-2012, 06:48 AM
Miere de zmeura - by Ola Ioan - 07-07-2012, 09:13 PM
Miere de zmeura - by dogvet - 07-08-2012, 06:03 AM
Miere de zmeura - by Maximus - 07-08-2012, 10:15 AM
Miere de zmeura - by Maximus - 06-28-2012, 05:17 AM
Miere de zmeura - by Oblio - 06-28-2012, 04:58 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)