Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Intrebari pentru ascutirea abilitatilor
Ok! Am inteles treaba cu trantorii!

La mine in stupina acest fenomen a inceput masiv acum 6-7 zile, tot pe un fond de cules bunicel, dar cu familii pe FA. Sa fie oare aceasi explicatie? E primul an cand in fiecare familie am avut mii de trantori facand saturatia asa cum am prezentat intr-o alta sectiune: in primavara fiecare familie pe dadant si-a cladit cate un fagure sub hranitorul tip uluc, iar acel hranitor a ramas in marginea cuibului. La unele familii l-am scos zilele trecute, pentru ca ulterior au mai construit cate doi faguri naturali cu multe celule de trantori. Chear si acum, in jurul orei 14 e un vuiet in jurul stupilor de ai impresia ca roiesc, acu o luna era si mai si..

Anii trecuti cand primavara taiam si de 2-3 ori fagurele de sub hranitor, "macelul trantorilor" se producea doar prin august.

Am observat ca puietul de trantor a scazut simtitor la ora actuala, am gasit la unele familii fagurele de sub claditor plin cu nectar, miere capacita in jumatatea superioara...deci n-au mancat-o trantorii asa cum zic stuparii cu mai multe amintiri decat noi.

Si inca o idee! "Colegii " stupari din zona, povestindu-le despre saturatia cu trantori, au ras cu gura pana la ureche, spunandu-mi ca dau eu de furca cu varroa anul acesta. Au fost ani cand in iulie daca priveam atent albinele de pe ramele cuibului, vedeam destul de multi varooa. Pai la cati trantori am si am avut anul acesta ar trebui sa fie de mii de ori mai multi....am ridicat rame din cuib si oricat m-am straduit nu am vazut paduchi pe albine- ei, asta nu inseamna ca nu sunt, dar nu cred sa fie o infestatie masiva din cauza puietului de trantori.

Prin iunie am mutat o familie intr-o lada tip Max, dar cu rame saiba ca sa intre ramele dadant. De pe un fagure natural de sub claditor s-a rupt cam jumatate si era capacit ochi cu trantori. Am descapacit in totalitate acea bucata...nici un varooa!!!
Reply

Messages In This Thread
Intrebari pentru ascutirea abilitatilor - by Ola Ioan - 07-09-2012, 08:10 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)