Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Specificul Sistemului Maximus in comparatie cu alte sisteme de intretinere
Parerea mea in legatura cu cele doua subiecte de mai sus:

Punctul I. Stim cu totii, ca o colonie de albine pe tot parcursul sezonului incalzeste cuibul si nu cutia in care se afla. Varroa se dezvolta in cuib si nu pe peretii lazii. Albinele in functie de temperaturile mediului exterior regleaza temperatura interioara in functie de necesitati: daca e canicula creste ventilatia, daca scade temperatura se grupeaza mai strans pe ramele cu puiet pt a mentine caldura necesara "clocirii" puietului. Ei, literatura clasica spune ca varooa prefera celulele de trantor care de regula se afla mai la periferia ramelor sau cuibului, unde eventual temperatura poate fi putin mai redusa decat in centrul cuibului... dar Ciprian ne-a aratat ca varroa nu se va inmulti exagerat daca in colonie stresul cauzat de nr. insuficient de trantori este eliminat prin acea saturare cu trantori, fapt, pe care eu dupa o singura vara in care familiile mele de albine au avut un nr urias de trantori, pot sa-l confirm, pt. ca, contrar celor afirmate de multi "prieteni", nu am intalnit nici un caz de infestare masiva, ba din contra...in concluzie: daca familia isi incalzeste cuibul, nu vad de ce ar contribui fundul cu plasa la inmultirea acarienilor? acea plasa ajuta familia pe timp de caldura excesiva, cred eu chiar si prin reducerea stresului, colonia trebuind sa-si foloseasca un nr mult mai mic de albine pt ventilarea stupului!
Reply

Messages In This Thread
Specificul Sistemului Maximus in comparatie cu alte sisteme de intretinere - by Ola Ioan - 09-28-2012, 06:46 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)