12-19-2014, 05:00 PM
Salut! Ei taierea ramelor de 1/1 nu e o mare problema, in schimb reducerea hoffmanului de la 37 la 32 e mai dificila. Sincer eu nu am incercat, pentru ca nu i-am vazut rostul. Ti-am mai scris, e foarte bine daca reusesti sa faci transferul cat mai devreme posibil. Dupa primele zile de primavara cand temperetura trece 2-3 zile la rand de 14 grade treci la treaba. In prealabil iti pregatesti toate cele ca totul sa mearga snur. E important sa expui cat mai putin puietul la acele temperaturi primavaratice...luand rama cu rama se pierde caldura cuibului, dar albinele vor reface de indata ce ai terminat manevra....pe urma, daca ai rame cladite pe care vrei sa le folosesti la largirea cuibului, poti sa le ajustezi hoffmanul de la 37 la 32...ar fi de preferat ca dezvoltare pe urma sa o faci cu rame noi care au hoffmanul de 32 din constructie. Atentie! La ramele cu hoffmanul de 32 si leatul superior se reduce de la 250mm/200mm la 200mm/200mm. Ramele pe care le-ai taiat, pentru ca le-ai folosit deja, si le vei mai folosi un sezon le scoti din uz toamna viitoare....cu toate ca, repet, in acest sistem iti trebuie multe rame cladite...